Blansko: Zpronevěra? Bývalý ředitel se brání

Obvinění ze zpronevěry si v uplynulých dnech vyslechl bývalý ředitel blanenské nemocnice Ivan Kozák. Policisté po více než rok a půl trvajícím vyšetřování obvinili i Petra Ondříka, který dříve působil jako Kozákův ekonomický náměstek.

Trestní oznámení v kauze podalo už předloni na podzim vedení blanenské radnice, nemocnici totiž vlastní město. „Při kontrole v nemocnici jsme zjistili podivné praktiky v nakládání s nemocničními účty, ředitele jsme tedy odvolali a podali jsme i trestní oznámení, to byla ze zákona naše povinnost,“ uvedla starostka Jaroslava Králová (ODS).

Konkrétnější ohledně zjištěných pochybení být nechtěla. „Jde o to, zda byly peníze z nemocničních účtů čerpány vždy jen pro potřeby nemocnice,“ naznačila.

Bývalý ředitel obvinění odmítá. „Celou kauzu považuji za účelovou. K tomu, aby bylo vzneseno obvinění ze zpronevěry, by muselo dojít ke škodě, to mi potvrdily i posudky odborníků, které jsem si nechával zpracovávat. A v nemocnici žádná škoda nevznikla,“ brání se Ivan Kozák. Je přesvědčen, že od soudu odejde očištěn.

„Možná, že tam byly nějaké věci, které se neslučovaly s předpisy, to bylo ale spíše jen záležitostí pracovněprávní. Radnice měla právo mě odvolat, nikoliv ale důvod pro podávání trestního oznámení,“ připustil Kozák, který nadále pracuje ve zdravotnictví. „Jsem v Praze, v soukromém sektoru,“ přiblížil. Nemocnice v Blansku, která je příspěvkovou organizací města, čekala po odvolání bývalého ředitele na nové vedení více než čtvrt roku. Od loňského února nemocnici řídí Ilona Rybářová, která dříve šéfovala záchranné službě na Blanensku.

Zdroj: Mladá fronta DNES   1.6.2006
http://www.blanensko.info/article_read.php?article=780


                                                       zpět